Heb je een sedumdak? Dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Een groendak heeft niet heel veel aandacht nodig, maar een goede onderhoudsbeurt één á twee keer per jaar doet geen kwaad. Sedumplantjes zijn erg sterk en gaan bijna niet dood, maar toch kun je ze een handje helpen om de koude perioden goed door te komen. Je kunt het onderhoud natuurlijk laten uitbesteden, maar als je een beetje groene vingers hebt, kun je dit ook prima zelf doen.
Vervelend onkruid
Ook al wou je dat het niet zo was, maar onkruid vindt toch altijd zijn weg. Zo ook bij de sedumplantjes. Het onkruid zoals grassen kun je het beste verwijderen voordat deze in bloei komen. Zo voorkom je dat er nog meer onkruid bij komt. Je kunt het onkruid er gewoon met je hand uittrekken. Trek je er per ongeluk ook wat sedumplantjes uit? Dit is niet erg, je kunt het gewoon weer terugleggen en het groeit vanzelf wel weer vast.
Als het onkruid te vastgegroeid is, kun je het voorzichtig met een schepje of een mes eruit halen. Let er wel op dat je de schep of het mesje niet te ver doorsteekt, zo kun je de dakbedekking beschadigen. Gebruik liever geen onkruidbestrijdingsmiddelen, dit kan de sedumplantjes beschadigen.
Mos weghalen
Net zoals onkruid kan er altijd wat mos op je sedumdak voorkomen. Vooral na een regenachtige periode of wanneer je het sedumdak al langer dan 8 maanden niet bemest hebt, kan er mos ontstaan. Verwijder dit liever niet in de herfst of in de winter, maar doe dit in het voorjaar. Anders kunnen er namelijk kale plekken ontstaan die niet meer willen dichtgroeien. Je kunt het mos met je handen weghalen, maar je kunt ook kalk gebruiken om het mos los te krijgen.
Bemesten van het dak
Als je het sedumdak niet goed genoeg bemest kan er dus mos ontstaan, maar de sedumplantjes kunnen ook gaan verkleuren en dit wil je natuurlijk niet. Je kunt het dak het best één keer per jaar bemesten, doe dit in het voorjaar. Ben je het bemesten vergeten? Dit is geen groot probleem, je kunt het in augustus ook nog prima bemesten. Vanaf eind september kun je het beter niet meer bemesten, de planten nemen de mest dan niet meer op. Het mest zal dan wegspoelen via het riool of via de afvoer naar de tuin.