Tuinblog - De perfecte tuin

Hier moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je uiteindelijk kosten besparen én het is beter voor het milieu. Maar hoe kun je nu eigenlijk zelf zonnecollectoren of zonnepanelen installeren? In dit artikel leggen wij je aan de hand van een aantal handige tips uit waar je op moet letten.

Maak een legplan

Je kunt natuurlijk gewoon zonnepanelen leggen waar je ze het mooist vindt, maar dan is de kans groot dat je hier niet het optimale uithaalt. Het is over het algemeen het meest aan te raden om zonnepanelen op de zuidkant van het dak te leggen. Echter kan het zo zijn dat de zonnepanelen op jouw dak net weer meer opleveren op een andere kant. Dit hangt af van hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen, of er geen obstakels in de weg staan en of er geen schaduw van andere gebouwen of bomen op de zonnepanelen valt.

Verder is het belangrijk om van tevoren goed te kijken naar de belastbaarheid van het dak en de ruimte die je hebt. Aan de hand van al deze factoren kun je een goed legplan maken. Dit kun je echter ook laten doen door de leverancier van de zonnepanelen of zonnecollectoren.

Kijk naar de prestaties bij hoge temperaturen

Je zou het misschien niet denken, maar de prestaties van zonnepanelen gaan tijdelijk achteruit bij hoge temperaturen. Hierbij kun je denken aan temperaturen boven de 25 graden. Het gaat dan om de temperatuur van de zonnepanelen zelf.

Deze achteruitgang wordt vastgesteld aan de hand van het termperatuurcoëfficiënt. Des te hoger dit negatieve percentage is, des te meer de zonnepanelen tijdelijk achteruit gaan bij een hogere temperatuur. Dit zorgt er ook voor dat het vermogen lager wordt. Het is dus van belang om zonnepanelen uit te zoeken met een zo laag mogelijke temperatuurcoëfficiënt.

Leveranciers vergelijken

Voordat je nu naar de eerste de beste aanbieder rent om zonnepanelen te kopen, kun je beter eerst verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. Hierbij kun je letten op de service die ze leveren, de kwaliteit en de prijzen. Lees ook de recensies over de desbetreffende leveranciers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.