Tuinblog - De perfecte tuin

Haal meer uit je tuin met kweeklampen

Wat is er leuker dan het kweken van je eigen planten en groenten voor in de tuin? Begin met een zaadje, kweek deze op tot een klein plantje en poot het plantje vervolgens in een border. Nu is het enkel nog wachten tot de natuur z’n werk gedaan heeft, voordat je de groente kunt oogsten. Om het kweken van planten makkelijker te maken, kan kweeklampen kopen het overwegen waard zijn. Er zijn verschillende webwinkels waar deze lampen verkocht worden. In dit artikel lees je er meer over.

Kweekverlichting het hele jaar door gebruiken

Een van de voordelen van kweekverlichting is het feit dat je het hele jaar door planten kunt kweken. Zou je de zaden direct in de volle grond zaaien, dan moet je wachten tot de vorstperiode voorbij is. Dit kan soms tot diep in april duren. Werk je met kweekverlichting, dan poot je in april volwaardige plantjes in de volle grond. Zo geniet je eerder van verse groente uit je tuin! In de wintermaanden kun je de kweekverlichting gebruiken om de planten in de schuur te laten groeien. Je hebt daar mogelijk onvoldoende natuurlijk licht, waardoor planten zonder kweekverlichting nauwelijks groeien of zelfs afsterven.

Duurzame kweeklampen met led verlichting

Tegenwoordig worden vrijwel alle kweeklampen voorzien van led verlichting. Het voordeel van led verlichting is het feit dat deze lampen veel duurzamer zijn, dan de klassieke gloei- en spaarlampen. De duurzaamheid zit zowel in het aantal branduren van een led kweeklamp, als ook in het energieverbruik hiervan. Zou je als particulier een paar kweeklampen in de garage hangen, dan merk je dit nauwelijks in je energieverbruik. Door het grote aantal branduren, gaan de kweeklampen daarnaast een lange tijd mee. Kortom, een investering waar je veel plezier van zal hebben als tuinder!

Maak je kweekverlichting slim met een adapter

Je haalt nog meer uit je kweekverlichting in de schuur of in de tuin, wanneer je deze lampen slim maakt. Er zijn speciale adapters verkrijgbaar, welke je in het stopcontact kunt steken. Vervolgens steek je de stekker van de kweekverlichting in deze adapter. De adapter is te koppelen aan een app op je telefoon. Voordeel hiervan is dat je precies in kunt stellen wanneer de verlichting in- en uit moet schakelen. Handig, wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weg bent of wanneer je regelmatig vergeet de lampen in te schakelen. Je hebt er met zo’n adapter geen omkijken meer naar!