Tuinblog - De perfecte tuin

Dingen die je moet weten voordat je zonnepanelen koopt

Groene energie wint snel aan populariteit en zonne-energie is een van de beste milieuvriendelijke opties voor huiseigenaren. Een zonnepaneel is een groep elektrisch verbonden zonnecellen, ingesloten in een frame, die zonlicht omzet in elektriciteit. Overschakelen op zonne-energie heeft tal van voordelen, waardoor je geld kan besparen terwijl je het milieu helpt. Laten we meer in detail treden enkele feiten over zonnepanelen:

Wat zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen?

De prijzen voor zonnepanelen variëren afhankelijk van de grootte, het type van het systeem en de structuur van het gebouw waarop de panelen zullen worden geïnstalleerd. Hoe meer elektriciteit het systeem kan opwekken, hoe hoger de besparing op je energierekening zal zijn, maar hoe groter de initiële kosten zullen zijn. De kosten voor de installatie van zonnepanelen zijn niet te hoog ingeschat, want ook al zijn de prijzen hoog, de terugverdientijd is vrij kort door de besparing op de elektriciteitsrekening en de overheidshulp. Daarnaast verkopen woningen met zonnepanelen sneller en tegen een hogere prijs dan woningen zonder zonnepanelen. Je haalt er dus zeker geld uit op lang termijn.

Omdat elke aanbieder verschillende prijzen vraagt, moet je zonnepanelen offertes aanvragen. Offertevergelijker.nl zal je in staat stellen om de laatste prijzen te vergelijken voor je specifieke systeem aan huis.

Wat gebeurt er als het niet zonnig is?

Hoewel het maximale rendement wordt bereikt als de zon schijnt, wordt er toch elektriciteit geproduceerd op bewolkte dagen en in de winter. Aan de andere kant kan er ’s nachts geen elektriciteit worden geproduceerd, maar een opslagsysteem kan dit probleem oplossen. De kosten van het opslagsysteem voor zonne-energie kunnen worden terugverdiend door de verkoop van overtollige energie aan het nationale elektriciteitsnet en door het voordeel dat je 100% energie-onafhankelijk bent. Je moet nog steeds rekening houden met het feit dat zonnepanelen overdag gratis elektriciteit produceren, en dat is wanneer het goedkoper en dus waardevoller is.

Wat is de juiste zonne-energie voor je woning?

De directe bron van zonne-energie bestaat uit zonnestralen die de atmosfeer bereiken. Ze kunnen worden opgevangen door twee verschillende technologieën: fotovoltaïsche zonne-energie (ook bekend als PV-zonne-energie) en thermische zonne-energiesystemen. Zowel de PV zonnepanelen als de thermische zonnepanelen zijn geweldige technologieën die je kunnen voorzien van schone groene energie. Het kan echter heel moeilijk zijn om te kiezen. Daarom geven we je hieronder een kort overzicht van de functies van beide zonne-energieën.

De fotovoltaïsche zonne-energie absorbeert zonlicht en zet het om in elektriciteit door gebruik te maken van een technologie op basis van silicium. Deze zonne-energie maakt gebruik van arrays van cellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. 

Het thermische zonne-energiesysteem wordt meestal gebruikt voor het verwarmen van water. Het is een eenvoudige techniek: de panelen op je dak zijn de zonnecollectoren, waardoor de vloeistof in de buizen wordt opgewarmd en vervolgens gebruiksklaar in je boiler wordt getransporteerd. Het zonlicht wordt dus gebruikt om water of lucht te verwarmen voor gebruik binnenshuis. Als je huis veel energie gebruikt voor verwarming, of als je ergens woont waar verwarmingsbrandstof duur is ten opzichte van elektriciteit, kan een investering in dit soort zonne-energie heel wat opleveren.