Tuinblog - De perfecte tuin

BBQ kopen: waar moet je op letten?

Voor je het weet is het er weer: de heerlijke zomer. Op de weg naar huis ruik je het al. In je hoofd probeer je jezelf nog te overtuigen om het niet te doen vanavond. Maar hoe dichter je bij huis komt, hoe sterker de geur wordt. Jawel, de bbq staat al aan. Het is weer tijd voor een heerlijke zomeravond. Je trekt een biertje open en ontkurkt een fles wijn. Dat smaakt goed.

Nieuwe barbecue

De oude barbecue bleek toch niet meer wat het geweest is. Hij valt bijna van ellende uit elkaar. Ook is er niet genoeg plaats voor alle speklappen als de buren komen eten. Het is tijd voor een nieuwe. Maar waar moet ik nou op letten bij de aankoop van een nieuwe braad machine?

Welke kant ga je op?

Het eerste wat belangrijk is om scherp te krijgen is, waar ga je voor? Houtskool of gas. Beide opties hebben een aantal voordelen en nadelen. Volgens de echte barbecue fanaten is houtskool ‘de heilige’ manier.

Maar naast de heerlijke rokerige smaak van het vlees zijn er ook een aantal nadelen. Wie gaat de barbecue schoonmaken? Door de zwarte aanslag op het staal is het schoonmaken van de bbq een hels karwei. Aan het onoverwinnelijke gevoel wanneer je eindelijk de kooltjes aan het roken hebt gekregen zit natuurlijk ook een keerzijde: het duurt zo lang.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is in tegenstelling tot de houtskool variant relatief makkelijk schoon te maken. Ook is met één draai aan de knop, een laaiend vuur, een snelle en efficiënte oplossing voor het eeuwigdurende barbecueën. Een mega nadeel aan de gasbarbecue is het volgende: het is peperduur. Deze ‘makkelijke’ variant is veel minder voordelig dan een houtskool bbq. Met een klein budget is de gasbarbecue al gauw passé.

De oppervlakte

Voordat je een barbecue aanschaft moet je letten op de grootte van het rooster. Ben je een mensen mens die het niet kan laten om de hele buurt uit te nodigen? Dan heb je een groot rooster nodig. Ben je vaak alleen of met zijn tweeën? Dan is een klein rooster, de juiste keuze. Nog een gratis tip! Iets te groot is altijd beter dan iets te klein. Met een groter rooster dan per se nodig ben je altijd goed voorbereid op onaangekondigde gasten.

Met garantie kun je ook nog op vakantie

Helemaal bij gasbarbecues wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Mocht er iets kapot gaan heb je altijd nog garantie, misschien bespaar je zo uiteindelijk wel geld voor je welverdiende vakantie.