Tuinblog - De perfecte tuin

3 Tips om jouw plant van de dood te redden

Niet iedereen heeft groene vingers, maar dat is ook helemaal niet erg. Sommige planten hebben niet zoveel aandacht nodig en anderen hebben juist weer wat meer verzorging nodig dan de ander. Hangende bladeren, verkleurde bladeren of blaadjes die er helemaal afvallen zijn tekens dat jouw kamerplantje het zwaar heeft en het wellicht niet overleefd. Wil je jouw plant toch nog redden zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om nog voor een lange tijd te kunnen genieten van jouw plantenvriend.

Verwijder alle dode bladeren
Ondanks dat je bruine en uitgedroogde bladeren hebt, wil dat niet zeggen dat je plant al dood is. Er zit nog leven in de wortels waardoor de plant weer kan opleven. Verwijder alle doden bladeren en bruine takjes zodat de plant weer ruimte heeft om nieuwe delen te groeien.

Verpotten
Zet jouw levenloze plant in heerlijke verse aarde. In nieuwe aarde zitten veel voedingsstoffen waar de plant veel aan heeft om weer aan te sterken. Kies voor een leuke pot die 20% groter is dan de vorige, zodat de wortels weer voor een lange tijd genoeg ruimte hebben om te groeien.

Standplaats
Zorg er als allereerst voor dat jouw plant op een goede plek staat. De juiste standplaats is verschrikkelijk belangrijk voor een plant. Zoek eerst uit of de plant van veel zon houdt of liever in de schaduw staat. Zorg dat de plant niet op een tochtige plek staat, want ook dat kan een negatief effect hebben op de groei.

Geef niet te veel water
Je kunt een plant liever iets te weinig water geven dan te veel. Door te veel water te geven verdrink je hem als het ware. Daarnaast kan er wortelrot ontstaan als de wortels voor een langere tijd in water blijven staan. Je kan testen of het weer tijd is om te bewateren door een vingerkootje in de aarde te steken. Als er nagenoeg niks aan je vinger blijft hangen omdat het droog is, kun je opnieuw water gaan geven.