Tuinblog - De perfecte tuin

3 manieren om bloemen te drogen

Wanneer bloemen een emotionele waarde hebben, wil je ze zo lang mogelijk bij je houden. Op een gegeven moment verwelken bloemen nog eenmaal, waardoor je niet meer van ze kan genieten in een vaas. Bloemen uit een bruidsboeket of bloemen die je hebt gebruik bij een uitvaart zijn belangrijk en wil je misschien wel bewaren. Een methode om toch deze bloemen te kunnen behouden is door ze te laten drogen. Zo kun je ze bewaren of zelfs gebruiken in het interieur. Wij van Bloemen Bezorgen Amsterdam laten je 5 manieren zien hoe je dit het beste kunt doen.

Persen
Deze manier ken je misschien wel van vroeger, wanneer je op de basisschool herfstbladeren mocht drogen in een dik boek. Leg eerst de bloemen die je wilt drogen tussen vloeipapier of keukenpapier. Daarna kun je het tussen een dik boek of in een plantenpers leggen. Zorg ervoor dat wanneer je het in een boek legt er echt een zwaar voorwerp op legt, zodat het goed pletgedrukt wordt. Verschoon na de eerste week het papier en leg vervolgens de bloem weer terug om het nog 2 weken te laten liggen.

Aan de lucht
De makkelijkste manier van droge is gewoon aan de lucht. Verwijder overtollige blaadjes en losse stukjes en bind de bloemen onder aan de stengel aan elkaar vast. Zorg dat het niet te veel bloemen in één bus is, verspreidt in dit geval de bloemen over meerdere bosjes. Hang vervolgens de bosjes op de kop in een warme en droge ruimte. De zolder is hier een goed voorbeeld van. Houdt de bloemen in het donker om verkleuring te voorkomen. Het drogingsproces kan 2 tot 4 weken duren.

Heteluchtoven
Heb je een heteluchtoven? Dan kun je ook je bloemen hierin drogen. Zorg dat je een stuk kippengaas hebt waar je de stengels in kunt steken. Zet de oven op een lage temperatuur (38ºC) en zet de bloemen voor een aantal uur erin. Check elke uur hoe de bloemen erbij staan. Als je de bloemen eruit haalt, wacht dan tot ze weer afgekoeld zijn voordat je ze oppakt.