Tuinblog - De perfecte tuin

Je eigen moestuin beginnen

Altijd al een moestuin willen beginnen, maar je weet niet goed hoe je het aan wilt pakken? Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Hieronder een aantal tips voor het beginnen van je eigen moestuin.

Moestuin met sla

De plek van de moestuin

Voordat je begint zoek je eerst naar een plek voor de ideale moestuin. De meest geschikte plaats voor een moestuin is in de zon. Je moestuin dient beschermt te worden tegen weer en wind zodat je planten daar niet onder lijden. Heeft je tuin toch veel last van de wind? Kies er dan voor om er een heg omheen te plaatsen. De heg beschermt je moestuin tegen de wind.

Een vochtige lichtzure grond is een geschikte grond voor een moestuin. Wanneer de grond niet goed is kan je eventueel compost gebruiken. Compost geeft de planten in je moestuin extra voeding en het is erg goed voor de planten.

Loop niet te hard van stapel!

Nog geen enkele ervaring met een moestuin? Loop dan in het begin niet te hard van stapel. Vaak gebeurt het dat beginners gelijk al met een te grote moestuin beginnen. Je kan beter klein beginnen. Mensen verkijken zich er namelijk nog weleens op hoeveel tijd er in een moestuin gaat zitten. Begin daarom met een oppervlakte van ongeveer 10 vierkante meter. Je hebt niks aan een grote moestuin die helemaal niet vruchtbaar is. Begin daarom met een kleine moestuin waarvan je wel profiteert. Naarmate je er meer vanaf weet, is het altijd mogelijk om later nog uit te breiden.

Courgette

Gemakkelijk te telen groente

Er zijn veel verschillende groentes waar je mee kan beginnen. Als beginnend teler is het niet aan te raden om voor producten te kiezen waar je veel werk aan hebt. Kies daarom niet voor groente of fruit die ingewikkeld zijn qua onderhoud en verzorging.

Begin met een eenvoudig te kweken groente, deze vragen niet heel veel verzorging. De courgette bijvoorbeeld, is in de winkel erg duur. Maar in eigen tuin produceert een courgetteplant meerdere courgettes. Kweek groente en fruit waarvan je weet dat je ervan houdt. Het heeft geen zin om groente en fruit te telen wat je niet lekker vindt. Nog meer groenten die niet veel verzorging vragen zijn: bieten, sla, snijbiet, bonen, erwten en andijvie. Wel is het belangrijk dat je de groente voldoende water blijft geven. Onkruid dient ook regelmatig te worden verwijderd.

Teel niet te veel groente in een keer

Plant niet te veel zaadjes van hetzelfde soort in een keer. Als je een heel zakje slazaadjes in de grond stopt, zou je na een korte periode heel veel kroppen met sla hebben. Dat houdt dus in dat je voor de rest van de zomer veel sla eet, omdat je dan zo veel hebt en het anders bederft. Het is daarom handig om veel verschillende soorten groentes te gaan telen gedurende de zomer. Niet dat je van elke soort van alles in een keer gaat planten.

Tuingereedschap

Hou deze tips in gedachten voordat je aan een moestuin begint. Laat je vooral niet tegenhouden als je oogst een keer mislukt, leer van je fouten en probeer later beter te doen. Veel plezier bij het beginnen van je eigen moestuin!