Tuinblog - De perfecte tuin

Beginnen met een moestuin. Wat heb je nodig?

Je hebt grote plannen om dan eindelijk je moestuin te beginnen. Al een tijdje ben je bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden, wat het gaat kosten en wat er moet gebeuren om met de moestuin aan de slag te gaan. De benodigdheden voor het starten van een moestuin hangen af van de grootte, wat je precies wilt verbouwen en hoeveel tijd je erin wilt steken. Begin je net, dan is het wellicht beter om klein te beginnen. Zodoende kun je het vak eerst leren en vervolgens je moestuin uitbreiden met meerdere plantensoorten.

Heb ik een tuinkas nodig?

Een tuinkas wordt in de meeste gevallen wel aangeraden. Het voordeel hiervan is dat de weersomstandigheden stabieler zijn in de tuinkas, waardoor je een betere oogst zal hebben. Met het bezit van een tuinkas kun je meerdere soorten groente en fruit verbouwen. Zo kun je komkommer en tomaten alleen verbouwen in een tuinkas. Het weer in Nederland is te wisselvallig en koud voor deze mediterrane groentesoorten. Naast het aanschaffen van een tuinkas kan het noodzakelijk zijn om kweekverlichting aan te schaffen. Hiermee kun je bepaalde plantsoorten de hoeveelheid zon geven die ze nodig hebben en anders niet zouden krijgen. Of je kweekverlichting nodig hebt hangt dus af van wat je wilt gaan verbouwen.

De juiste zaadjes aanschaffen

Eveneens is het belangrijk dat je met veel zorg de juiste zaadjes uitkiest. Op het internet is hier veel informatie over te vinden. De kwaliteit van de zaadjes is lastig in te schatten maar kan grote invloed hebben op de oogst. Zaadjes van hoge kwaliteit zijn vaak iets duurder, maar het is hem de investering absoluut waard. Zo verhoog je de kans op een goede oogst en hebben de plantjes minder onderhoud nodig. Kijk van te voren goed wanneer je de zaaiperiode aanbreekt. Het is belangrijk dat je je hier aanhoudt om oogst mislukkingen te voorkomen.

Informatie inwinnen

Voordat je begint het is het vooral belangrijk dat je de juiste informatie in huis haalt. Dit kun je doen door verschillende blogs te lezen of door bij iemand met een moestuin langs te gaan. Daarbij is het vooral een kwestie van proberen. Zo zal je leren dat het ene goed werkt, terwijl dat het andere niet werkt. Je leert dit alleen door te doen. Begin daarom klein en geef het de tijd. Je zult merken dat het verbouwen van gewassen steeds makkelijker gaat wanneer je meer ervaring hebt.